Česky English

Chcete se zeptat? 777 731 577

Co je HACCP a zákonné povinnosti

Definice HACCP

HACCP je zkratka anglického názvu Hazard Analysis and Critical Control Points, tedy v doslovném překladu: analýza nebezpečí a kritické kontrolní body. V češtině používáme pojem Systém kritických bodů a slouží jako systém preventivních opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a hotových pokrmů v jednotlivých procesech manipulace, zpracování, ale i skladování, přepravy a následného prodeje. V praxi jde tedy hlavně o to, aby se předcházelo případnému nebezpečí ohrožení zdraví konzumenta (spotřebitele).

Body HACCP a certifikát

Základní kroky pro získání certifikátu HACCP jsou:

  • Analýza potencionálního nebezpečí
  • Určení kritických bodů
  • Stanovení znaků a kritických mezí v kritických bodech
  • Vymezení systému sledování v kritických bodech
  • Stanovení nápravných opatření pro jednotlivé kritické body
  • Zavedení ověřovacích postupů
  • Evidence a dokumentace (záznamy je třeba uchovávat 1 rok od uvedení potraviny do oběhu)

Důležité je zavedení všech kroků v celém řetězci, tedy od výrobce surovin, každého zpracovatele či přepravce až ke konečnému prodejci. Kontrolu funkčnosti systému HACCP provádí inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

HACCP a prodejna potravin, restaurace a další komerční objekty

Současná legislativa ukládá povinnost zavedení HACCP všem potravinářských firmám včetně jednotlivých prodejců a stravovacích podniků (restaurací, kaváren, hospod, barů atp.). Od 1.5. 2005 musí mít zavedený funkční systém kritických bodů (HACCP) kromě výrobců také všichni provozovatelé potravinářských podniků (maloobchody i velkoobchody s potravinami). Zákon se vztahuje také na zemědělce, obchodní firmy, distributory, prodejce včetně stánkařů, přepravce atp.

Druhy nebezpečí v rámci HACCP

Biologické

Nejčastějším problémem mohou být živé organismy, jako jsou plísně, kvasinky, hmyz, hlodavci atp. Právě ti pomáhají v přenosu onemocnění na člověka (salmonelóza, úplavice a další).

Fyzikální

K ohrožení spotřebitele či konzumenta může dojít při poranění vzniklé z důvodu přítomností cizích předmětů a mechanických nečistot ve výrobku, jako je sklo, kov, dřevo či plast.

Chemické

Akutní či chronickou intoxikaci mohou způsobit také chemické látky obsažené v potravině či pokrmu, může jít o zbytky čisticích prostředků a dezinfekcí, pesticidy a další zdravotně závadné látky.
Zavedením systému HACCP především splníte zákonnou povinnost, mimo to však také minimalizujete výrobní ztráty a můžete získat úsporu nákladů při zachování vysoké kvality a zdravotní nezávadnosti potravinářských výrobků.

Proč DDD služby od nás

  1. Nejmodernější prostředky a technologie.
  2. Transparentní ceny a profesionalita.
  3. Preventivní program a pojištění.

DDD servis provádíme v dojezdové vzdálenosti cca 60 km od Brna

Místa kde např. provádíme deratizace, dezinsekce a desinfekce:

  • Brno
  • Slavkov u Brna
  • Pozořice
  • Černá hora
  • Vyškov
  • Ochoz u Brna
  • Valašské Meziříčí
  • Prostějov
  • Přerov
  • Olomouc
  • Kuřim
  • Lelekovice
  • Česká
  • Adamov
  • Jinačovice
  • Blansko
  • Veverská Bítýška
  • Čebín
  • Lipůvka
  • Tišnov
  • Ostrovačice
  • Rosice
  • Oslavany
  • Pasohlávky
  • Dukovany
  • Velké Meziříčí
  • Náměšť nad Oslavou
  • Moravský Krumlov
  • Velká Bíteš
  • Znojmo
  • Újezd u Brna
  • Prace
  • Klobouky u Brna
  • Rousínov
  • Kyjov
  • Bučovice
  • Zaječí
  • Pavlov
  • Ždánice
  • Kroměříž
  • Moravany
  • Modřice
  • Rajhrad
  • Židlochovice
  • Pohořelice
  • Hustopeče
  • Velké Pavlovice
  • Břeclav
  • Boskovice
  • Mikulov

© Elemento Brno s.r.o. | ochrana osobních údajů | cookies

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby

Top